Aflată la cea mai mare altitudine din țara noastră (circa 2.100 de metri), Transalpina, șoseaua care leagă Novaci de Sebeș, va fi parcursă astăzi de participanții la Turul României. Spre finalul etapei cu numărul 8, dintre Rm. Vâlcea și vârful Păpușa, panta are o înclinație de până la 10 la sută.
Pentru prima dată în istoria "Micii Bucle", organizatorii au inclus în traseu şi Transalpina, şoseaua din Munţii Parâng aflată la cea mai mare altitudine din ţara noastră. Punctul cel mai înalt la care se poate ajunge, acolo, cu maşina sau bicicleta, este în Pasul Urdele: 2.145 metri. Transalpina are o istorie interesantă. Se spune că un drum prin acea zonă în care se află acum oraşele Novaci (judeţul Gorj) şi Sebeş (judeţul Alba) ar fi fost construit de legiunile romane.
Apoi, în secolele XVIII şi XIX, aşezările de acolo ar fi contribuit financiar la amenajarea sa, însă o şosea adevărată ar fost pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial. Reconstruită în timpul lui Carol al II-lea (a fost inaugurată în 1935), Transalpina nu a fost folosită frecvent în ultimele decenii (traficul a fost redus).
Recent, a fost asfaltată o mare parte a sa, ceea ce a readus-o în centrul atenţiei - peisajele sunt impresionante în zona alpină.
Din punct de vedere sportiv, pe un tronson al şoselei, unde se află multe serpentine, se desfăşoară anual o etapă în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă.
Până acum, cea mai înaltă şosea pe care a ajuns caravana în Turul României a fost Transfăgărăşanul. Anul trecut, însă, din cauza vremii nefavorabile nu s-a putut urca decât până la Bâlea Cascadă.