Duminică mergem la vot să ne alegem primarii, consilierii locali şi judeţeni, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean. Noutatea absolută a alegerilor locale din 10 iunie o constituiemodul în care sunt aleşi edilii. Dacă pânăacum câştigătorul era desemnat după două tururi de scrutin sau cel care obţinea în primul tur peste 50% din voturi, începând din acest an se organizează un singur tur de scrutin. Duminică mergem la vot să ne alegem primarii, consilierii locali şi judeţeni, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean. Noutatea absolută a alegerilor locale din 10 iunie o constituiemodul în care sunt aleşi edilii. Dacă pânăacum câştigătorul era desemnat după două tururi de scrutin sau cel care obţinea în primul tur peste 50% din voturi, începând din acest an se organizează un singur tur de scrutin.
• Astfel, candidatul care obţine cele mai multe voturi e desemnat automat câştigător, fără a exista şi un tur doi. Doar în cazurile speciale de balotaj, în care doi candidaţi obţin un număr egal de voturi, se organizează un tur doi.
• Secţiile de votare se deschid pe 10 iunie la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00. Dreptul la vot se exercită numai în localitatea în care alegătorul îşi are domiciliul. Există şi o listă suplimentară pentru cetăţenii care şi-au stabilit reşedinţa într-o nouă circumscripţie electorală cu trei luni înainte de alegeri. Aceştia sunt înscrişi pe listă de primar.
• În momentul în care intri în sala unde sunt cabinele de vot te prezinţi la comisie cu buletinul sau cartea de identitate, după care semnezi lista cu prezenţa la vot şi primeşti ştampila şi buletinele de vot, care sunt în număr de patru: pentru funcţia de primar, pentru consiliul local, pentru consiliul judeţean şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean. În Capitală vor fi tot patru buletine de vot: pentru primarul de sector, pentru consiliul de sector, pentru consiliu