Romanii isi aleg duminica, 10 iunie, o noua administratie locala - primari, consilii locale, presedinti de consilii judetene si consilii judetene. Votul aduce o premiera: primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin - locul 1 ia totul. Asadar, nu va exista un al doilea tur, ca pina acum. Modificarea sistemului de vot a avut ca efect eliminarea mizei politice in multe localitati, acolo unde diferentele intre primii doi clasati erau mari, si a indus o lipsa totala de implicare din partea candidatilor in campania electorala.
Vezi mai jos cele mai importante informatii despre cum se desfasoara votul de duminica, sanctiunile legale, dar si lista localitatilor in care exista o competitie reala intre principalii candidati Cum se decid castigatorii
Primarii si presedintii consiliului judetean se aleg din primul tur de scrutin. Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.
In caz de balotaj se organizeaza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur (24 iunie 2012) la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie.
Vor avea loc alegeri pentru:
consiliile localeconsiliile judetene;primari;presedinti ai consiliilor judetene.
In municipiul Bucuresti sunt alegeri pentru:
consiliile locale ale sectoarelorconsiliul general al Capitalei; primarii sectoarelor; primarul general al municipiului Bucuresti.
Alegatorul primeste 4 buletine de vot.
Consiliile locale si consiliile judetene se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale.
Primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor Municipiului Bucuresti si primarul general al Municipiului Bucuresti, precum si presedintii consiliilor judetene se aleg pe circumscript