Decizia Consiliului JAI de a schimba baza legală a noului mecanism de evaluare Schengen, eliminând astfel Parlamentul European din procesul decizional, ''dovedeşte o lipsă gravă de respect faţă de acesta ca instituţie centrală a UE. În aceste condiţii Parlamentul European se vede nevoit să dea în judecată Consiliul la Curtea Europeană de Justiţie", a anunţat aseară eurodeputatul Ioan Enciu (S&D).
UPDATE Într-o reacţie comună alături de liderul S&D, Hannes Swoboda, şi de vicepreşedinta S&D Sylvie Guillaume, Ioan Enciu a subliniat că "nu putem permite ca spaţiul Schengen să fie subjugat intereselor egoiste şi arbitrare ale statelor membre, întrucât acesta reprezintă o realizare fundamentală şi nenegociabilă a întregii Uniunii în ansamblul său".
El a adăugat, de asemenea, că Parlamentul European va invita reprezentanţii Consiliului UE să ia parte la o dezbatere săptămâna viitoare, la Strasbourg, pentru a da explicaţii în legătură cu această decizie, văzută de întreg Parlamentul European ca un afront direct la adresa sa.
Guvernele naţionale se îndreaptă spre un conflict cu parlamentarii europeni privind supravegherea spaţiului Schengen de circulaţie fără control la frontiere. Guvernele doresc să excludă parlamentarii de la procesul decizional privind un nou mecanism de evaluare pentru spaţiul Schengen - un demers care ar putea declanşa probleme juridice atât din partea Comisiei Europene cât şi a Parlamentului European, scria joi European Voice.
Potrivit unui oficial al UE de la Bruxelles, ar fi ”cel mai mare conflict dintre Parlament şi Consiliu de la Tratatul de la Lisabona încoace”.
Europarlamentarul portughez de centru-dreapta, Carlos Coelho, este raportorul PE privind propunerea de mecanism de evaluare care va examina modul în care statele membre pun în aplicare normele Schengen. Coelho a declarat că Parlamentul va iniţia o acţiune în j