Regizorul filmului "Nunta de piatră", Dan Piţa, afirmă că pelicula a avut de suferit pentru că apăruse ca o noutate pentru cenzura epocii şi că a avut norocul să fie premiată în străinătate înainte de a fi difuzată în România.
Regizorul Dan Piţa a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj, că iniţiativa TIFF de a readuce filmul în atenţia publicului este o latură superbă a festivalului. Piţa a povestit că "Nunta de piatră" a avut de suferit din cauză că era o noutate pentru cenzură, dar s-a salvat cu premiile internaţionale primite.
"Filmul «Nunta de piatră» a avut de suferit pentru că apăruse ca o noutate pentru cenzura epocii, ştiţi cum era, tinerii nu sunt bine primiţi la început, aşa că preferă să iasă în afară, să primească un premiu şi apoi să vină în ţară. La fel a fost cu «Nunta de piatră», proiectat la Cannes, Ciudad de Panama, apoi a fost privit cu alţi ochi în ţară. Dumitru Popescu, şeful cenzurii, s-a ridicat din sală şi a plecat la proiecţie, şi toată lumea a căutat secvenţa la care a ieşit, de fapt avea o problemă de sănătate. Iniţiativa TIFF este extraordinară să aducă filme uitate, este o latură superbă a festivalului şi vreau să le mulţumesc celor de la TIFF, nu e de vină nimeni că filmele nu sunt comentate, noi suntem de vină", a afirmat regizorul, citat de Mediafax. Piţa a spus că îi face plăcere să îşi revadă, după 40 de ani, colegii cu care a realizat filmul.
"Ne revedem după 40 de ani, îmi face plăcere să revăd colegii cu care am realizat acest film. Noi ne-am tot văzut cu unii, cu Ursula Woltz mă văd după 40 de ani, e un moment emoţionant. Am făcut de fapt două filme acolo, când se dă «Nunta de piatră» ar trebui să se dea şi «Duhul Aurului», eu le văd ca filme împreună, au fost făcute cu aceeaşi echipă, aceiaşi oameni. S-a făcut prima vizionare a filmului la C