Laptele face parte din dieta noastra, parctic, dintodeauna. Calitatile lui nutritionale sunt numeroase, laptele fiind un aliment necesar in dieta zilnica a copiilor, dar si a adultilor.
Daca laptele de vaca este cel mai consumat, se pun cateva intrebari: ce contine, cate calorii are si ce inseamna intoleranta la lactoza. Iata ce raspunsuri a gasit sante-az .
Laptele de vaca integral contine in proportie de 90% apa, 35-45 de grame de grasime, 50 de grame de zaharuri, respectiv lactoza, 35 de grame de materii azotate - caseina si proteine (sase grame intr-un litru de lapte) si noua grame de minerale (calciu, fosfor, potasiu), intr-un litru.
Laptele de vaca contine fier, flor si zinc, dar si aproxomativ 50 de miligrame de sodiu in 100 de mililitri de lapte. La toate se adauga vitamine din grupul B, vitamina A si D.
Laptele de oaie este mai gras si are 75 de grame de grasime, 60 de grame de materii azotate si cantitati identice de minerale si saruri. Laptele de capra este cel mai alb lapte si contine in plus beta-caroten, pe care celelalte tipuri de lapte nu-l au.
Laptele este considerat principala sursa de calciu. Un adult are nevoie, zilnic, de 900 - 1200 de miligrame de calciu, pentru a preveni decalcifierea osoasa si osteoporoza.
In ceea ce priveste caloriile, numarul acestora variaza in functie de concentratia de grasimi. In 100 de mililitri de lapte integral sunt 65 de calorii, in cel partial degresat 48 de calorii, iar in cel fara grasimi 30 de calorii.
Exista situatii in care copiii pot prezenta intoleranta la proteinele din laptele de vaca. Statistic, aceasta intoleranta la laptele de vaca (altceva decat intoleranta la lactoza) afecteaza 8% din fete si 15% din baietii cu varsta de pana la 15 ani. Manifestarile alergice apar in majoritatea cazurilor dupa varsta de doi ani.
@N_