Iunie 1974. Cu un an înainte, ţările arabe reunite în cartelul OPEC decideau sistarea livrărilor de petrol către Statele Unite şi restul ţărilor dezvoltate, urmare a ajutorului oferit de acestea Israelului, în Războiul de Yom Kippur. Urmarea? Preţul barilului a crescut de patru ori, iar efectele au fost dintre cele mai grave pentru ţările dependente de combustibilul fosil. Reacţia Statelor Unite nu a întîrziat. Guvernul american încheia acum un acord militaro-economic cu una din marile puteri petroliere ale lumii, Arabia Saudită.
Mai avea de stat la Casa Albă două luni de zile, înainte ca uriaşul scandal Watergate să-l oblige să demisioneze. În iunie, preşedintele american Richard Nixon vizita Uniunea Sovietică. Era o continuare a destinderii relaţiilor dintre cele două superputeri mondiale. Totul începuse în mai 1972, prin Tratatul SALT I şi Tratatul rachetelor anti-balistice. Acum, Nixon era primit cu ovaţii şi cu un dineu oficial la Kremlin. Întîlnirea şi negocierile cu liderul de partid sovietic Leonid Brejnev au avut loc la Ialta. Fără rezultate spectaculoase.
Model de marketing eşuat, în Statele Unite. În încercarea de a atrage cît mai mulţi spectatori la meciurile sale, conducerea echipei de baseball Cleveland Indians a decis să ofere bere la 10 cenţi paharul, pentru primele opt astfel de recipiente golite de posesorii de bilete. În primă fază, măsura a dat roade. Dacă în sezonul anterior, media de spectatori pe meci fusese de 8.000, numărul celor veniţi să se bucure de deliciile alimentului lichid s-a ridicat în seara de 4 iunie 1974 la peste 25.000, pentru meciul cu Texas Rangers. Au apărut însă reacţiile secundare. Neplăcute. Oaspeţii s-au detaşat rapid la 5-1. În tribune, sub influenţa alcoolului, spectatorii deveneau tot mai greu de stăpînit. O femeie a alergat înspre zona unde se aflau jucătorii gazdelor şi şi-a expus sînii, iar un bărbat