Cetăţenii care au reşedinţa stabilită pe raza altei secţii de votare pot să-şi exprime votul fie acolo unde au domiciliul, fie unde au reşedinţa
Legislaţia impune că la scrutinul de duminică fiecare cetăţean are voie să voteze doar la secţia de votare pe raza căreia are domiciliul, secţie la care ar trebui să figureze în listele permanente de alegători. Persoanele, în afara domiciliului, care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă localitate cu cel puţin trei luni înainte de data alegerilor (deci înainte sau cel târziu pe 10 martie 2012) au dreptul să voteze fie în localitatea de domiciliu, caz în care vor vota pe listele permanente, fie în localitatea de reşedinţă, caz în care vor putea vota prin înscrierea lor pe listele suplimentare. E de la sine înţeles că nu au voie să voteze în ambele părţi, pentru că votul multiplu constituie infracţiune, faptă sancţionată cu închisoarea. Dacă însă cetăţeanul şi-a stabilit reşedinţa în altă parte cu mai puţin de trei luni înaintea scrutinului, el nu va putea să voteze decât la secţia de votare corespunzătoare domiciliului.
Drept urmare, pe listele suplimentare pot vota membrii biroului electoral al secţiei de votare şi personalul de pază, cu condiţia ca aceştia să nu aibă domiciliul pe raza secţiei de votare, caz în care ei vor vota pe listele permanente. Tot pe aceste liste suplimentare sunt trecuţi şi cei care votează în localitatea de reşedinţă, precum şi persoanele care din eroare au fost omise de pe listele permanente şi care fac dovada cu documente de identitate că au domiciliul pe raza secţiei.
Regula este că au drept de vot doar cetăţenii români. Ca excepţie, cetăţenii europeni care au reşedinţa în localitate de mai mult de cinci ani, dar nu şi-au obţinut cetăţenia au totuşi drept de vot, ei putând vota pe liste complementare la alegerile locale de duminică.
Buletinele de vot nu pot fi fot