Cea mai gravă criză economică de după cel de-al Doilea Război Mondial este mană cerească pentru organizaţiile mafiote din Italia, numărul cazurilor de tranzacţii bancare dubioase crescând ameţitor, potrivit Băncii Italiei.
Numărul cazurilor privind acţiuni suspecte de spălare de bani prin intermediul instituţiilor financiare a urcat cu aproape 150% în perioada 2010-2011, comparativ cu cei doi ani anteriori şi "continuă să crească", a declarat Anna Maria Tarantola, director adjunct al băncii centrale italiene, citată de CNBC.
Aproximativ 800 din cazuri implică arestaţi sau persoane sub anchetă pentru activităţi mafiote. Un sfert din acestea vin din nordul Italiei, în afara teritoriilor controlate în mod tradiţional de mafie.
Deşi stereotipurile locale sugerează că evaziunea este înfloritoare mai ales în sud, unde unele studiile arată că doar 43% din adulţi au oficial loc de muncă, studii mai elaborate indică că atât economia subterană, cât şi cea infracţională sunt mai dezvoltate în provinciile din nord, a spus Tarantola.
Grupurile de crimă organizată precum Cosa Nostra din Sicilia, Camora din Napoli şi 'Ndrangheta au de mult timp o influenţă foarte mare asupra economiei. Însă influenţa a crescut în timpul crizei economice, în condiţiile în care băncile au redus creditarea, iar locul lor în finanţarea economiei reale a fost luat de reţelele mafiote pline de bani.
"Spălarea de bani este anticiclică, astfel că astfel de activităţi cresc pe timp de criză", a spus Tarantola.
Organizaţiile de crimă organizată au avut anul trecut venituri de 140 miliarde de euro, echivalentul a 7% din PIB-ul ţării. Mafia dispune de lichidităţi de 65 miliarde de euro, fiind astfel cel mai mare creditor din Italia.
În aceste condiţii, ştirile despre acţiuni împotriva mafiei sunt ceva obişnuit în viaţa de zi cu zi. Poliţia din Napoli a anunţat miercuri