Şi Marea Britanie şi Statele Unite vor să vadă Europa îndreptându-se rapid către o soluţie care să o scoată din criză. Însă cancelarul Angela Merkel preferă o abordare mai metodică. Ea a încercat să reducă aşteptările, înainte de summit-ul Uniunii Europene de la sfârşitul lui iunie.
După vizita în Polonia, cu atenţia concentrată asupra crizei care ameninţă chiar existenţa monedei comune, ziua cancelarului a cuprins discuţii cu premierul britanic, David Cameron şi o apariţie scurtă în faţa studenţilor de la universitate din Berlin împreună cu premierul britanic şi cel norvegian, Jens Stoltenberg. A fost la două zile după ce Cameron, împreună cu preşedintele SUA, Barack Obama, au cerut acţiune imediată pentru rezolvarea crizei euro.
Merkel şi-a făcut şi ea cunoscut punctul de vedere. Înainte de Consiliul European de la sfârşitul lunii, cancelarul german a subliniat că e nevoie de "mai multă Europă", spunând că e necesară nu doar o "uniune monetară, ci şi o uniune fiscală, adică mai multe politici bugetare comune". Dar mai mult decât orice, a insistat ea, contează uniunea politică. "Asta înseamnă că trebuie pas cu pas în acest proces, să cedăm mai multe puteri Europei şi să permitem Europei să aibă control extins", declară Merkel.
Deşi a acordat sprijin ideii de uniune bancară, care ar creşte controlul european asupra băncilor importante şi în final ar permite ajutor european direct băncilor, Merkel a declarat că cei care se aşteaptă la un plan complet de la summit-ul din iunie vor fi dezamăgiţi.
"Nu cred că va exista vreun singur summit unde să apară marele plan. Dar ce facem noi de câtva timp şi unde va fi prezentat cu siguranţă un plan de lucru e că avem nevoie de mai multă Europă", a subliniat cancelarul.
Cameron promite să protejeze Marea Britanie de un superstat european (The Telegraph)
Premierul britanic a promi