Parlamentul European va da in judecata Consiliul UE la Curtea Europeana de Justitie, a anuntat joi seara eurodeputatul Ioan Enciu. Decizia a fost luata dupa ce Consiliul JAI a decis ieri sa schimbe baza legala a noului mecanism de evaluare Schengen, eliminand astfel Parlamentul European din procesul. Desi amenintase ca se va opune propunerii, Romania a dat in final un vot pozitiv, dar cu obiectii. Sursa imagine: stilfm.ro.jpg
Ioan Enciu a declarat ca decizia de joi ''dovedeste o lipsa grava de respect fata de Parlamentul European ca institutie centrala a UE si o desconsiderare a principiului fundamental al liberei circulatii in interiorul UE", iar in aceste conditii ''PE se vede nevoit sa dea in judecata Consiliul la Curtea Europeana de Justitie".
Eurodeputatul a precizat ca Parlamentul European va invita reprezentantii Consiliului UE sa ia parte la o dezbatere saptamana viitoare, la Strasbourg, pentru a da explicatii in legatura cu aceasta decizie. "Parlamentul, alaturi de Comisie, vor fi nevoite sa se adreseze Curtii Europene de Justitie pentru a anula decizia Consiliului si a repune in drepturi PE, in conformitate cu Tratatele", a mai spus Enciu.
Dupa cum aminteste Realitatea.Net, statele membre ale spatiului Schengen au convenit joi, la Luxemburg, asupra posibilitatii de a restabili, temporar, controalele la frontierele interne in caz de presiune migratorie incontrolabila asupra uneia din frontierele lor externe. Acordul, votat in unanimitate, le permite statelor care sunt membre Schengen sa introduca din nou controale la frontierele lor nationale “pentru o perioada de sase luni care poate fi prelungita timp de alte sase luni” in cazul in care “controlul asupra unei frontiere externe a spatiului (Schengen) nu mai este asigurat din cauza unor circumstante exceptionale”.
Romania a dat un vot pozitiv, dar cu obiectii
Desi amenitase ini