Ion Caramitru, care este premiat pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, a declarat într-o conferinţă de presă, că îi este dor să joace în filme româneşti. Caramitru a povestit că, de-a lungul timpului, a jucat în 14 filme şi a dat probe pentru 30.
Caramitru va primi, sâmbătă seară, la gala TIFF, premiul pentru întreaga activitate decernat unei personalităţi din cinematografia românească, anual, în cadrul festivalului.
Despre rolurile din producţiile străine, Caramitru a spus că interpreta, de obicei, personaje din estul Europei. "Am jucat un turc, doi cehi, doi polonezi, un grec şi trei români", a precizat el. Directorul Teatrului Naţional Bucureşti a spus că a refuzat mereu orice rol de tip comunist, în perioada dinainte de 1989, unul dintre aceste roluri refuzate de el fiind acela al lui Vlad Ţepeş. "Era în perioada în care Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul erau variante ale lui Ceauşescu în costume de epocă", a spus el. "Noroc că nu eram membru de partid, să am sarcină de serviciu să îl joc pe Vlad Ţepeş", a mai declarat actorul.
CLICK AICI PENTRU MAI MULTE IMAGINI CU ION CARAMITRU
Director al Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, fondator şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România şi fost ministru al Culturii (1996 - 2000), Ion Caramitru, în vârstă de 70 de ani, şi-a legat numele de evenimente majore din cultura şi politica românească.
El a debutat pe marele ecran în "Comoara din Vadul Vechi" (1964), regizat de Victor Iliu. Au urmat roluri în peste 40 de producţii româneşti şi străine şi colaborări cu nume mari ale cinematografiei, precum Liviu Ciulei, Mircea Veroiu, Dan Piţa, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Steven Soderbergh, Brian De Palma şi Costa-Gavras.
Cariera sa include roluri în filme ca "Pădurea Spânzuraţilor" (regia Liviu Ciulei), "Dimineţile unui băiat cum