Un arlechin, un fotbalist, un balansoar, o mamă alăptându-şi pruncul, o familie îmbrăţişată, dar şi chipuri îngrozite strigându-şi durerea dincolo de gardul din sârmă ghimpată. Sunt faţete ale copilăriei, cu bucuriile şi jocurile tradiţionale dar şi cu tristeţea infinită, groaza şi strigătul de suferinţă al celor care s-au trezit într-o bună zi în lagărele Holocaustului.
“Jocuri de copii”. Acesta este titlul unei interesante şi profunde expoziţii deschise până la 10 iunie în sala Gheorghe Focşa a Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.
Realizate din metal polizat şi marmură albă sau cu reflexe azurii, din material textil ori zugrăvite în tuş, lucrările imortalizează siluete de copii, conturând secvenţe de jocuri într-o imagine statică, de o frumuseţe fără margini. Alături de sculptura diafană, expoziţia prezintă lucrări de tapiserie şi măşti realizate din sfoară de Manila.
Autoarea expoziţiei, Rita Şhapira Shain, o persoană deosebită şi un mare OM care iubeşte copiii şi tradiţiile româneşti, iar atunci când cei mici se află în impas, fără ezitare le acordă ajutorul. Din dragoste pentru copii a dăruit mobilier, jucării, costume şi alte lucruri de mare ajutor grădiniţelor aflate în dificultate iar de 1 iunie a donat UNICEF două dintre lucrările din expoziţie. N-a uitat însă de Muzeul Satului căruia i-a adus în dar o importantă colecţie de etnografie. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, din anul 1999, şi sculptor de renume mondial, Rita Şhapira a urmat cursurile Academiei de Artă din Bucureşti, unde a studiat sculptura cu maestrul Medrea şi a participat la majoritatea expoziţiilor de sculptură şi artă decorativă din România.
Operele sale fac parte din colecţii private aflate în ţări precum: Canada, Mexic, Statele Unite, Elveţia, România şi Israel.
Pentru copiii care au ales să sărbătorească Ziua de 1 iunie pe uliţele fr