Regiunea de sud a României a înregistrat în ultimii cinci ani cea mai bună evoluţie a productivităţii, măsurată prin evoluţia produsului intern brut pe cap de locuitor, trasă în sus în special de judeţul Argeş, lider naţional din acest punct de vedere, reiese din datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), centralizate de gândul.
Astfel, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut cu 10% la nivel regional, de la 5.411 de euro în 2008, la 5.941 de euro anul aceasta. În ciuda evoluţiei pozitive, din punct de vedere al productivităţii, regiunea se clasează în prezent doar pe poziţia a cincea la nivel naţional, după vestul (7.476 euro/cap de locuitor), nord-vestul (6.086 de euro/cap de locuotir), centrul României (6.378 euro/cap de locuitor) şi zona Bucureşti-Ilfov (15.922 euro/cap de locuitor).
Cu toate acestea, valoarea economiei regionale reprezintă circa 13,3% din PIB-ul total al României, respectiv 18,6 miliarde de euro, performanţa fiind bătută doar de către zona Ilfov-Bucureşti.
Argeş, liderul regional
Liderul detaşat al regiunii de sud este judeţul Argeş care a reuşit să-şi sporească productivitatea cu circa 24,3% în ultimii cinci ani. Astfel, dacă în 2008, PIB-ul pe cap de locuitor era de 7.404 euro, anul acesta suma este de 9.207 de euro, a treia cea mai mare valoare la nivel naţional după cea înregistrată în zona Bucureşti-Ilfov şi în judeţul Timiş, reiese din datele CNP.
Printre cele mai importante companii atât la nivel local, dar şi la nivel naţional, se numără constructorul român Automobile Dacia şi proprietarul acestuia, grupul francez Renaul. Împreună, afacerile brandului românesc şi ale companiilor care ţin de Renault, respectiv Renault Mecanique, Renault Industrie şi Renault Technologie, s-au ridicat în 2010 la aproape 3,5 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Căl