Metode precum "suveica" pot determina rezultatul alegerilor.
Sursa: CODRIN PRISECARU
Breaking news! O septuagenară s-a autodenunţat că a luat şpagă electorală. Dumitra Tuiu (foto, 72 de ani), din comuna doljeană Predeşeti, a surprins o ţară întreagă atunci când s-a dus la Poliţie cu banii primiţi în schimbul votului.
Suma era aproape cât pensia ei, dar conştiinţa nu i-a dat pace şi a îndemnat-o să se ducă cu jalba la autorităţi.
"Sunt femeie săracă, dar cinstită. Mi-a dat o hârtie de 50 de lei să pun ştampila pe viceprimar", şi-a scuzat apariţia inoportună în biroul agentului-şef. La polul opus, făgărăşeanca Viorica Pătru nu va uita niciodată primul tur al alegerilor prezindenţiale din 2009. Pe 23 noiembrie 2009, Viorica a fost reţinută şi acuzată că a racolat persoane cu drept de vot din Făgăraş. Ea le oferea câte 20 de lei, pentru ca acestea să pună ştampila de vot pe unul dintre candidaţi. În aprilie 2010, a fost găsită vinovată şi condamnată la un de închisoare cu suspendare. Anchetatorii fac mii de dosare penale atunci când sunt alegeri electorale, dar puţine persoane ajung în instanţă, iar pedepsele sunt mici şi cu suspendare.
20 de metode de fraudă
În ultimii ani, organizaţiile non-guvernamentale au inventariat aproximativ 20 de metode de fraude electorale. Cea mai folosită este "suveica", cea în care alegătorul primeşte, în faţa circumscripţiei de votare, un buletin de vot, pe care este deja aplicată ştampila. Omul trebuie doar să schimbe buletinele de vot în cabină. Alte procedee folosite: şpaga electorală, urna mobilă pentru bolnavii care nu se pot deplasa şi votul multiplu prin turism electoral.
"Ştampila din mânecă sau de sub ceas", este pentru anularea unor buletine pe care a fost votat unul dintre contracandidaţi. Un membru al comisei de supraveghere ştampilează şi a