În ultimii cinci ani, zona de centru a ţării a înregistrat cea mai pronunţată scădere a numărului mediu de salariaţi de la nivel naţional, trasă în jos de judeţele Braşov şi Harghita, unde numărul angajaţilor a scăzut cu circa 14%, cele mai slabe evoluţii din România, reiese din datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), centralizate de gândul.
În ceea ce priveşte salariile, acestea au crescut cu 17,7% în perioada 2008-2012, în linie cu evoluţia de la nivel naţional.
Productivitatea regiunii, măsurată în PIB pe cap de locuitor, a consemnat o evoluţie pozitivă, însă indicele a fost tras în jos de judeţele Covasna, Harghita şi Mureş unde indicatorul a fost negativ.
Şomajul a ajuns la 9,1% în Alba
Rata şomajului din judeţul Alba a ajuns la cel mai ridicat nivel din regiune, respectiv 9,1%, de la 7% în urmă cu cinci ani. În acelaşi timp, salariile medii nete au consemnat cea mai slabă evoluţie. Veniturile lunare nete au crescut cu 13,5%, sub media regiunii de 17,7%.
Principalul “motor” al economiei din judeţul Alba este industria lemnului, dominată de două companii mamut, respetiv Holzindustrie Schweighofer, afacere controlată de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer şi Kronospan, parte a grupului austriac omonim. Cele două companii au derulat în 2010 afaceri de peste 493 de milioane de euro şi au asigurat locuri de muncă pentru circa 1.700 de persoane, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Braşov, lider regional la capitolul evoluţia productivităţii
Judeţul Braşov a înregistrat cea mai bună evoluţie a productivităţii din regiunea centrală. În ultimii cinci ani, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut cu 6,6%, iar economia locală a crescut cu 3,6 miliarde de lei.
Cu toate acestea, numărul mediu al salariaţilor din Braşov a scăzut cu 14,4%, cel mai ridicat procent din regiune.