Resimt ca o datorie sa fac cunoscute orientarile si optiunile politicii externe a Romaniei. O indeplinesc reluand declaratia mea in fata comisiilor de politica externa ale Parlamentului si dezvoltand-o, incat, printr-un document succint, fiecare cetatean sa fie informat si sa-si poata forma o parere. Pe de alta parte, in situatia de astazi - in care in dezbaterea publica se distribuie sarguincios neintelegeri - o lamurire este binevenita.
Multi oameni de stat au spus ca cea mai buna politica externa este o politica interna inteleapta si eficace. Acest adevar nu s-a erodat. Trebuie observat insa ca si reversul este adevarat: o politica externa poate servi mai bine politica interna a modernizarii si democratizarii, de care, precum orice alta tara, Romania are nevoie. La o astfel de politica externa, care ia in seama schimbarile din lumea de astazi si serveste continuu interesele tarii, m-am angajat.
Fiecare cetatean interesat isi poate da seama, din documentele adoptate in cursul anilor de Parlament, care sunt obiectivele politicii externe romanesti si mijloacele gandite pentru atingerea acestora. Se stie ca activitatea Ministerului Afacerilor Externe are la baza acte normative (ca Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic si consular, Hotararea de Guvern 1040/2011 privind organizarea si functionarea MAE, Legea 52/2003, si altele, la care se adauga conventiile internationale in materie diplomatica si consulara, precum cele semnate in cursul anilor la Viena) si a fost sustinuta, in momentul in care am preluat functia de ministru al afacerilor externe, de aproximativ 760 de posturi in centrala si de 1.317 posturi in reprezentantele din afara ale tarii, cu un buget de 150 de milioane de euro (in 2012).
Fiindca politica externa a oricarei tari este de calitate daca are o anumita consecventa, reafirm asumarea in intregime a functiilor Minis