Regiunea de sud-est a avut o evoluţie modestă în din 2008 până anul acesta. Astfel, valoarea totală a economiei s-a majorat cu circa 7,2 miliarde de lei, mai puţin de jumătate faţă de evoluţia vecinilor din sud, reiese din datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), centralizate de gândul.
Productivitatea regiunii a stagnat în perioada 2008-2012, astfel că PIB-ul pe cap de locuitor s-a menţinut anul acesta la un nivel similar celui consemnat în urmă cu cinci ani, respectiv 5.400 de euro.
Numărul mediu de salariaţi a scăzut cu 9% în perioada analizată, în timp ce salariul mediu lunar s-a majorat cu 19,6%, a treia cea mai bună evoluţie la nivel naţional, reiese din datele CNP.
Brăila, cea mai bună evoluţie a productivităţii
Judeţul Brăila a consemnat în ultimii cinci ani cea mai bună evoluţie a productivităţii, măsurată în PIB pe cap de locuitor, din regiunea de sud-est. Avansul de patru procente, de la 5.173 de euro pe cap de locuitor la 5.383 de euro, îi plasează pe brăileni pe locul doi în regiune, după constănţeni.
Constructorul sud-coreean de nave STX este una dintre cele mai importante companii din Brăila. În 2010, STX a avut afaceri de 73,8 milioane de euro şi a asigurat locuri de muncă pentru 1.833 de persoane, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Galaţi, cea mai slabă evoluţie a competitivităţii
Gălăţenii au avut cele mai slabe rezultate din regiune în ceea ce priveşte evoluţia productivităţii în perioada studiată. Astfel, în perioada 2008-2012, PIB-ul pe cap de locuitor a scăzut cu patru procente, de la 4.832 de euro, la 4.635 de euro, reiese din datele CNP.
"Motorul" economic al judeţului Galaţi este de departe combinatul siderurgic ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshimi Mittal, companie care a avut în 2010 afaceri de 986,9 milioane de euro, potrivit