Poate că nu sunt comparabile ca faimă cu mâncărurile inspirate de Napoleon Bonaparte, Maria Stuart sau Stroganofff, însă felurile de mâncare numite după oamenii politici ai sfârştului de secol XIX şi începutului de secol XX din România, ca şi după membrii Casei Regale, îşi au cu siguranţă locul într-o istorie a “înaltei bucătării” de la Bucureşti şi Iaşi. Prinţul Barbu Bibescu, Take Ionescu, Marghiloman, Trancu-Iaşi sau alţii, ale căror nume le vom descoperi pe parcurs, şi-au găsit o fărâmă de glorie în gastronomie, ca şi în istorie. Cu ediţia de astăzi dăm startul unei serii de articole care are exact această tematică: VIP-uri de altădată şi bucatele inventate în onoarea lor.
Şi pentru că trebuie să începem de undeva, eu spun să o facem luând ca reper 29 decembrie 1893, ziua în care Regina Elisabeta a României împlinea 50 de ani. Pentru regină fusese un an de “convalescenţă”. Prin căsătoria Principelui Ferdinand cu Maria de Edinbourg, se năruiseră câţiva ani de luptă, alături de Elena Văcărescu, pentru a face posibilă o căsătorie din dragoste, pe care Parlamentul României şi Regele nu o voiau. În ianuarie 1893, noua prinţesă moştenitoare ajungea la Bucureşti, iar Elisabeta alias Carmen Sylva trebuise să se resemneze. Pupila ei, Elena Văcărescu, pleca în exil. Se zice că, atunci, pentru a-şi îmbuna soţia, Carol I care era de altfel destul de cazon în relaţia lui cu fineţurile gastronomice ar fi cerut bucătarilor să pregătească ceva special. Pentru a-i face o plăcere Reginei, în ziua aceea de sfârşit de an, în bucătăriile Casei Regale s-a creat acest desert delicios: Tort “Carmen Sylva” cu ciocolată. O reţetă delicioasă pe care, descoperind-o, ne grăbim să v-o oferim şi domniilor voastre.
Pentru blat: 140 g unt, 140 g zahăr, 140 g ciocolată, 6 ouă, 90 g făină. Pentru cremă, avem două variante, amândouă la fel de delicioase: a) 100 g zahăr, 1