Ideea unei "Europe cu două viteze", lansată de cancelarul german, e deja contestată. Unii consideră că e doar o stratagemă de a trage de timp, alţii văd în ea un "nonsens". Sursa: REUTERS
În faţa crizei din Zona Euro tot mai ameninţătoare, cancelarul german Angela Merkel lansează formule de genul "Europa cu două viteze", însă refuză cu obstinaţie măsuri conjuncturale pe termen scurt.
Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care declaraţiile recente ale şefei guvernului de la Berlin privind necesitatea unei "uniuni politice" a UE sunt fie ignorate, fie puse la zid.
Ideea privind o uniune fiscală, politică şi financiară în Eurozonă generează temeri faţă de o Europă cu două viteze, unde un nucleu de ţări încearcă să stabilească reguli pentru întreaga UE. Dacă preşedintele francez Francois Hollande n-a făcut niciun comentariu pe seama apelului "pentru mai multă Europă", premierul britanic David Cameron a calificat drept "un nonsens" ideea lui Merkel cum că UE ar trebui să aibă o singură identitate naţională. Cameron a dat asigurări că "va proteja" Marea Britanie de planurile Germaniei "pentru un superstat al Zonei Euro, cu sisteme politice şi bancare comune".
Bine jucat
Discursul lui Merkel privind uniunea politică şi Europa cu două viteze "a fost foarte bine jucat", a comentat un diplomat european. "Ea a «degajat» cât mai departe posibil, pentru că uniunea politică e ceva îndepărtat, şi în acelaşi timp evită să apară drept păpuşa care spune NU", a precizat diplomatul. Merkel este tot mai izolată şi pe plan politic intern, viitorul său urmând să se decidă peste 10 luni, la alegeri.
Pentru a satisface unele doleanţe ale opoziţiei, Merkel a acceptat chiar principiul unei taxe europene asupra tranzacţiilor financiare internaţionale, înainte de discuţiile pe care le-a avut miercuri cu preşedintele Barack