Două zile a ars turnul Morii lui Assan. Pompierii au adus pînă şi un elicopter să stingă incendiul. De cîţiva ani încoace clădirile morii sînt atacate de hoţii de fier vechi. În 2008 a fost incendiat alt imobil din acest complex. După stingerea incendiului s-a făcut o anchetă care s-a terminat în coadă de peşte. Proprietarul, o firmă care se ocupă de afaceri imobiliare, n-are nici cea mai mică apăsare că de Moara lui Assan, monument istoric, se alege praful.
De fapt, după toate aparenţele, proprietarul e mai interesat ca moara să se prăbuşească pentru a construi altceva, în locul ei. Nu numai că n-a făcut nici cel mai mic efort pentru conservarea clădirilor, dar nici n-a pus pe nimeni să le păzească. Hoţii de fier vechi s-au servit nestingheriţi de acolo. Dar cum clădirea cea mai înaltă, turnul, cum i se spune, se încăpăţănează să rămînă în picioare, joi a luat foc!
Nu e singurul monument de patrimoniu din Bucureşti care a avut această soartă, fiindcă proprietarii vor să construiască altceva şi, cum nu pot folosi buldozerul, incendiază clădirile care-i încurcă. Anchetele se împotmolesc inexplicabil, iar cînd vine vorba de expropriere Ministerul Culturii şi primăriile se apără pretextînd că legile sînt prea complicate. Dar sînt bătute în cuie legile care nu pot împiedica distrugerea monumentelor?
Să zicem că primăria Capitalei şi cea a sectorului 2 nu l-au putut împiedica pe proprietarul morii, firma cu pricina, s-o lase în paragină. Dar ar fi putut să-l amendeze, să-l sature.
În 12 ani de cînd e primarul sectorului 2 nu putea Neculai Onţanu să dea ordin poliţiei comunitare să-şi facă des rondul pe lîngă Moara lui Assan, să sperie hoţii şi să-i descurajeze pe piromani? Putea, dar n-a făcut-o. Iar bucureştenii din sectorul 2, în loc să-i ceară demisia pentru nepăsarea criminală faţă de soarta acestui monument, se pregătesc să-l voteze.
Do