Regiunea Bucureşti-Ilfov generează circa 25% din totalul economiei naţionale. Cu toate că este cea mai productivă regiune, respectiv PIB-ul pe cap de locuitor este cel mai mare din România, dublu faţă de cel al regiunii de vest, clasată pe locul doi, evoluţia ultimilor cinci ani este sub media naţională. Astfel, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut în perioada 2008-2012 cu 1,4%, faţă de 2,9% media la nivel naţional, reiese din datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), centralizate de gândul.
Mai mult, cu toate că regiunea deţine şi recordul naţional cu privire la salariile medii nete care sunt cu circa 35% mai mari decât media naţională, evoluţia lor în ultimii cinci ani a fost ceva mai slabă decât cea înregistrată la nivelul întregii ţări. Astfel, veniturile au fost majorate cu 15,2%, în timp ce media naţională este de 18,1%.
Ilfov, singurul judeţ în care a crescut numărul de salariaţi
Judeţul Ilfov a consemnat în ultimii cinci ani a doua cea mai slabă evoluţie la nivel naţional în ceea ce priveşte productivitatea, respectiv PIB-ul pe cap de locuitor. Acesta a scăzut în perioada 2008-2012 cu şase procente.
Salariile pe de altă parte au înregistrat a şaptea cea mai bună evoluţie din ţară. Veniturile medii nete au crescut în perioada analizată cu 22,8%. Totoadă, judeţul Ilfov este singurul la nivel naţional unde numărul mediu de salariaţi a crescut în perioada analizată.
Printre cele mai importante companii din judeţul Ilfov se numără Philip Morris România cu afaceri de peste 515 milioane de euro în 2010, Coca-Cola HBC, cu o cifră de afaceri de 415,8 milioane de euro, distribuitorul de medicamente Mediplus Exim, cu afaceri de 571,1 milioane de euro şi producătorul auto Porsche, cu afaceri de 377,8 milioane de euro, potrivit celor mai recente date ale Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
În Bucureşti lucrează 20% din totalul