Un audit al Ministerului de Finanţe arată că mai puţin de un sfert din cei care au cerut restituirea fostelor proprietăţi şi-au primit drepturile. Mihai Răzvan Ungureanu
Sursa: VLAD STĂNESCU
Guvernul Ungureanu a finalizat, în primăvara anului 2012, o misiune de audit la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Oficial, controlul a fost solicitat de către preşedintele ANRP, Daniela Danielescu, cea care a înlocuit-o pe Crinuţa Dumitrean, în octombrie 2011. Scandalul de la această instituţie a apărut însă în august 2011, când vicepreşedintele ANRP Remus Baciu a fost arestat de către DNA sub acuzaţia de trafic de influenţă.
20.754 de dosare zac în arhivă
Nu mai puţin de 50.538 de dosare cu cereri de restituire a unor foste proprietăţi naţionalizate şi revendicate în baza legii 10/2001 au fost depuse între 2006 şi 2011 la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), arată un audit al ministerului de Finanţe, finalizat în perioada guvernului Ungureanu. Dintre acestea, în doar 12.614 dosare s-a luat o decizie. Practic, aceştia sunt puţinii fericiţi care au primit despăgubiri prin Fondul Proprietatea.
Alte 17.170 de dosare au fost luate "în lucru", dar 15.442 erau încă nerezolvate la momentul finalizării auditului. Numai 1.728 au fost rezolvate. Un număr de 20.754 de dosare din arhivă, strânse între 2006 şi 2012, au rămas nerepartizate. Raportul echipei de audit arată criteriile dubioase prin care unele dosare au fost "rezolvate", în timp ce altele zac în arhiva haotică a ANRP.
Fumătorii au prioritate
Pe parcursul anilor au existat mai multe modalităţi de selectare a ordinii dosarelor, abia în 2008 fiind luată decizia ca ele să fie analizate în ordinea depunerii la ANRP. Dar au existat diferite modalităţi de a ocoli această decizie, prin stabilir