Grija pentru dantură este foarte importantă pentru o persoană cu diabet zaharat, deoarece probleme stomatologice pot avea consecinţe grave asupra stării de sănătate generale.
Peste 800.000 de români cu diabet sunt luaţi în evidenţă de către medicii endocrinologi, iar mulţi dintre aceştia se confruntă cu probleme stomatologice grave. Principalele probleme ale pacienţilor cu diabet sunt inflamaţiile gingivale şi afectările parodontale, mobilitatea dentară, precum şi pierderile de dinţi. De asemenea, uscăciunea gurii, care apare frecvent la cei care nu îşi controlează diabetul, poate genera infecţii şi carii dentare.
„Diabeticii adulţi prezintă un risc de la 2,8 până la 3,4 ori mai mare decât non-diabeticii de a dezvolta parodontite. De asemenea, incidenţa cariilor dentare la pacienţii diabetici a fost ridicată până la introducerea tratamentului cu insulina, dar în momentul în care insulina a devenit uşor de obţinut, numărul cariilor la diabetici a scăzut. În mod similar, rata de infecţie pare sa fie mai mare la diabeticii care nu îşi controlează boala", explică dr. Alexandru Georgescu, medic stomatolog.
Controalele regulate, igiena orală extrem de riguroasă şi controlul diabetului pot ajuta la prevenirea şi tratarea facilă a problemelor stomatologice.
„Diabeticii trebuie să respecte o igiena orală riguroasă, adică să se spele după fiecare masă pe dinţi aproximativ 3 minute, să folosească apă de gură şi aţa dentară. De asemenea, este recomandat să meargă la controale stomatologice la 3-4 luni, mai des decât la cei care nu suferă de diabet zaharat", spune dr. Alexandru Georgescu, medic stomatolog.
Diabeticii pot beneficia de impanturi dentare
Diabeticii care respectă aceste reguli pot să benefieze şi de implanturi dentare. Studii realizate la nivel internaţional în ultimele două decenii, precum şi experienţa medicală recentă demontează