Ţara iberică e a patra şi cea mai mare din zona euro care acceptă ajutor de urgenţă în condiţiile crizei datoriilor. Oficialii spanioli încearcă să evite stigmatul asemănării cu Grecia, Portugalia şi Irlanda.
Răspunzând îndemnurilor din ce în ce mai imperative venite din Europa şi SUA, Spania a fost de acord să accepte un ajutor extern pentru băncile sale aflate în dificultate.
Anunţul a fost făcut sâmbătă de ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, cu ocazia unei conferinţe telefonice a Eurogrupului.„Acest lucru nu are nimic de a face cu o salvare", a precizat ministrul, menţionând că ajutorul va fi dirijat către 30% dintre bănci care sunt în dificultate şi care sunt identificate printr-un raport al FMI făcut public vineri. Raportul a indicat nevoi ale băncilor spaniole estimate la aproximativ 40 de miliarde de euro, dar valoarea ajutorului ar putea ajunge „la aproximativ 100 de miliarde", conform unei surse guvernamentale europene.
Madridul aşteaptă rezultatele auditelor făcute de firma germană Roland Berger şi cea americană Oliver Wyman pentru a-şi formula cererea de ajutor. Aceste rapoarte vor fi primite cel târziu pe 21 iunie de către Guvern. Acest ajutor va urca datoria publică a ţării cu zece puncte procentuale, de la nivelul de 68,5% din PIB, iar dobânda împrumutului va afecta deficitul bugetar care a atins anul trecut 8,9% din PIB.
Liderii europeni speră că promisiunea privind un pachet atât de mare va calma pieţele înaintea alegerilor din Grecia, care vor avea loc pe 17 iunie. Spania este a patra ţară şi cea mai mare din zona euro care acceptă ajutor de urgenţă în condiţiile crizei datoriilor. Anunţul a venit în condiţiile unor temeri din ce în ce mai mari că instabilitatea economică a Spaniei ar putea trage în jos economia mondială.
Fără măsuri de austeritate
Decizia vine după ce Spania a fost îndemnată