În epoca ei şi nu numai, Regina Maria a României (1875-1938) s-a dovedit, fără doar şi poate, punctul de referinţă al Casei noastre Regale. Misterioasă şi sensibilă, frumoasă şi plină de energie, Maria a frânt multe inimi încă din adolescenţă, căsătorindu-se, în decembrie 1892, la doar 17 ani, cu Prinţul Ferdinand de Hohenzollern. La începutul acelui an însă, Maria refuzase, la presiunile mamei sale, cererea în căsătorie venită din partea vărului ei primar, George al V-lea (1865-1936), care, în 1911, a ajuns Regele Angliei! În epoca ei şi nu numai, Regina Maria a României (1875-1938) s-a dovedit, fără doar şi poate, punctul de referinţă al Casei noastre Regale. Misterioasă şi sensibilă, frumoasă şi plină de energie, Maria a frânt multe inimi încă din adolescenţă, căsătorindu-se, în decembrie 1892, la doar 17 ani, cu Prinţul Ferdinand de Hohenzollern. La începutul acelui an însă, Maria refuzase, la presiunile mamei sale, cererea în căsătorie venită din partea vărului ei primar, George al V-lea (1865-1936), care, în 1911, a ajuns Regele Angliei!
Dezvăluirile despre idila dintre Maria şi George, veri primari, au apărut într-un volum foarte bine documentat, “Ultima romantică. Viaţa Reginei Maria a României”, semnat de Hannah Pakula, în care sunt descrise cu lux de amănunte legăturile sentimentale ale fascinantei prinţese.
La loc de cinste stă relaţia foarte apropiată a Reginei Maria cu viitorul rege George al V-lea, devoalată încă din capitolul 3 al cărţii: “Nimeni din întreaga familie regală engleză nu a înţeles de ce Prinţesa Maria de Edinburgh nu a fost dată vărului ei, Prinţul George al Angliei, care o voia de soţie, într-o epocă în care şi cea mai modestă prinţesă din spiţa lui Missy (n.r. - porecla Mariei) ar fi aspirat la o alianţă importantă. Sacrificarea pe un tron minor (n.r. - e vorba de tronul României) a uneia dintre frumuseţile memorabile ale Case