Judecătorii au șters cu buretele pretențiile Ministerului Învătmântului în cazul fostului rector de la Universitatea Oradea. Teodor Maghiar nu mai trebuie să returneze subvențiilor primite din partea Ministerului, bani primiți de la buget în baza unor raportări false privind numărul de studenți. Sursa: Mediafax Foto
Motivul invocat a fost acela că toți banii ceruți în plus au fost cheltuiți în interesul unității de învătâmânt, deci nu există propriu zis un prejudiciu.
În același timp, doi judecători de la Curtea de Apel București au hotărât să ridice sechestrul asigurator de pe casele și terenurile fostului rector. Pedeapsa a fost redusă de al opt la cinci ani de închisoare și pe considerentul că Maghiar are peste 75 de ani și are o carieră profesională de excepție. În timpul procesului, Maghiar și-a construit apărarea pe două paliere: pe de o parte a susținut că nu este autorul raportărilor fictive și pe de altă parte a afirmat ca datele transmise către Ministerul Educaţiei şi al Cercetării erau reale.
Statistici ca în comunism
Ultima raportare falsă transmisă ministerului datează din 9 octombrie 2004 moment la care nu mai avea vreo calitate în conducerea universităţii. Magiar a explicat procurorilor că a transmis datele solicitate „unei persoane din minister”, că a completat tabelul singur, pe baza „propriilor însemnări” şi a semnat în locul tuturor persoanelor autorizate, pentru că „niciuna dintre acestea nu se afla în instituţie”.
A încasat în numele altuia
Fostul rector nu mai trebuie să restituie banii primiți deoarece ”inculpatul a obţinut, nu pentru sine, ci pentru altul (Universitatea din Oradea) foloase materiale mai mari decât cele legal cuvenite, prin alocări bugetare suplimentare”, se arată în motivarea judecătorilor.
Septuagenarii sunt tolerați
Un alt motiv de indulgență îl reprezintă vârsat înaintată a fostulu