Alegerile locale s-au incheiat, asteptam rezultatele finale ale numararii voturilor. Ce trebuie sa faca noile autoritati locale pentru ca Romania sa aiba un mediu de business performant, in conditiile in care exit-poll-urile indica mai degraba un vot negativ acordat fostilor edili?
Rezultatele exit-poll-urilor prezentate duminica seara de televiziuni arata o victorie aproape zdrobitoare a reprezentantilor USL la alegerile pentru primariile, consiliile locale si judetene.
Cu un guvern USL si o majoritate parlamentara suficienta, noii edili nu au practic nicio scuza pentru a amana implementarea programelor de dezvoltare locala, spun analistii economici.
Oprescu la Bucuresti, Mazare la Constanta, Nichita la Iasi, Olguta Vasilescu la Craiova. Sunt doar cativa dintre candidatii USL care au castigat fara drept de apel mandatele de primari.
Potrivit analistilor economici, dincolo de promisiunile cu caracter social din campania electorala, ce vizeaza in principal sustinerea celor defavorizati, edilii trebuie sa ia cateva masuri cu caracter economic absolut esentiale pentru dezvoltarea locala.
“Prima si cea mai importanta sarcina o reprezinta atragerea fondurilor europene”, spune analistul Mihnea Popescu. “Daca ne uitam pe date, vedem ca marea majoritate a primariilor sunt codase la acest capitol. Fara bani europeni, practic este imposibil sa dezvoltam Romania”, spune acesta.
Atragerea fondurilor europene trebuie sa vizeze modernizarea infrastructurii, dezvoltarea serviciilor de asistenta de urgenta si reabilitarea retelelor locale de apa, canalizare si a blocurilor.
“Este nevoie, pe de alta parte, de o regandire a bugetelor locale. A trecut vremea speculatiilor imobiliare, a business-ului din anii 2006-2008. Banii din taxe si impozite sunt tot mai putini, asa ca este necesara o regandire pe pr