Dacă Grecia iese din zona euro, ce va urma? - este problema pe care o ridică Nouriel Roubini şi Niall Ferguson, în Financial Times. Cei doi analişti au gândit pas cu pas cum se poate reabilita zona euro în eventualitatea unui exit al Greciei. Iată ce a rezultat.
Drumul pentru ieşirea din criză pare destul de clar, scriu cei doi. Mai întâi, este nevoie de un program de recapitalizare a băncilor din zona euro, atât a celor de la periferie, cât şi a celor de la centru, prin Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară şi succesorul acesteia, Mecanismul de Stabilitate Financiară.
Pe de altă parte, pentru a evita golirea băncilor din zona euro, destul de probabilă în cazul în care Grecia iese din uniunea monetară, este nevoie de crearea unui sistem de garantare a depozitelor la nivelul Uniunii Europene.
Apoi, pentru a reduce hazardul moral, este nevoie şi de câteva măsuri suplimentare. Trebuie să existe o rezoluţie la nivelul băncilor ca, în cazul în care au probleme, toţi cei cu împrumuturi neperformante să fie traşi la răspundere înainte de a se apela la banii contribuabililor pentru salvarea băncilor.
Pe de altă parte, trebuie luate măsuri pentru a stimula creşterea economică. Reformele structurale care ar încuraja dezvoltarea trebuie accelerate. Pentru asta este nevoie de relaxare monetară din partea Băncii Centrale Europene, de un euro slab, de stimuli fiscali, de stimularea dezvoltării infrastructurii la periferie şi de creşterea salariilor peste productivitate în centrul zonei euro, pentru a majora consumul.
Eurobondurile sunt cheia
În fine, luând în calcul problemele de datorie suverană cu care se confruntă anumite state şi costurile mari la care sunt nevoite să se împrumute, nu există altă alternativă decât împărţirea sarcinii datoriei.
Există acum diverse propuneri pentru emit