În ianuarie 2012, statul California a adăugat pe lista de substanţe cancerigene chimicalele şi ingredientele folosite în mod obişnuit în băuturi carbogazoase aromatizate. În consecinţă Coca-Cola, PepsiCo şi alte companii trebuie să modifice reţetele băuturilor carbogazoase aromatizate, potrivit financiarul.ro.
Chimicalele cancerigine în cauză sunt 4-methylimidazole sau 4-MIE, un produs secundar format în procesul de obţinere a colorantului caramel, un aditiv utilizat de regulă în băuturile cola procesate.
Potrivit CSPI (Centrul pentru Ştiinţă în Interes Public), colorantul caramel produs folosind amoniac sau sulfiţi de amoniac creează atât 4-MIE cât şi 2-MIE (2-methylimidazole), care au fost desemnate drept cancerigene.
CSPI a solicitat anul trecut FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite să înlăture statusul GRAS (Generally Recognized as Safe) de pe coloranţii caramel obţinuţi astfel, dar FDA a refuzat, insistând că 4-MIE este sigur.
Dar locuitorii Californiei gândesc altfel, votând în majoritate ca 4-MIE să fie adăugat pe lista substanţelor toxice, sub egida California's Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act din 1986, cunoscut ca Propunerea 65.
În urma acestui vot, giganţii băuturilor trebuie să schimbe modul în care produc colorantul caramel, pentru a menţine nivelul de 4-MIE sub pragul limită. În acest proces ei încearcă să schimbe "povestea" pentru a face să pară că 4-MIE nu este periculos şi că, modificând formula băuturii, nu se va schimba gustul, culoarea sau consistenţa acesteia.
Dar un studiu publicat în jurnalul „Arhivele toxicologiei" în 2008, spune foarte clar că 4-MIE este toxic şi că poate provoca crize clonice, hiperactivitate, tulburări de mers, inflamaţii cronice, cancer pulmonar sau leucemie. Acesta a confirmat că 4-MIE este cancerigen.
Şi aici apare întrebarea: dacă este posibil ca produ