Reproduc mai jos o poveste foarte interesantă şi relevantă, găsită pe Facebook, despre cum poţi deveni (respectiv despre cum nu poţi deveni) observator electoral. Radu M Oleniuc din Botoşani a făcut tot posibilul pentru a deveni observator, dar se pare că sistemul funcţionează perfect, nu mai e nevoie să vină oameni simpli şi să-şi bage nasul şi ei (mulţumesc pentru acordul de publicare).
Faza de ieri: ma duc la Biroul Electoral Judetean sa obtin acreditare pentru media si ca observator independent. Primesc baietii cererea, numar la dosar etc, iar la acreditare media ma intreaba de la ce institutie si trust de presa sunt. Si le zic, bloger, independent media, cum e Zoso, pe internet (care conform DEX e un mijloc de informare in masa – internetul, nu zoso. ). Ca doar asta e scopul observatorilor, sa fie martori, sa observe in numele cetateanului, pentru ca alegerile sa fie facute transparent.
Azi primesc respingere pe motiv ca legea nu prevede observatori independenti (desi legea nu interzice participarea oamenilor de rand ci doar specifica conditiile pt ong-uri, partide samd). Ce daca platesc zeci de milioane la primarie pentru concesiuni – n-am voie sa fiu nici observator si nici din partea “independent media”. Motivul pentru care au respins in sedinta acreditarea mea a fost “nu a depus actele doveditoare ca ar fi delegat de Zoso Independent Media”.
Conteaza ca Vali are trafic mai mare cat 200 de fituici de cartier? Nope. De fapt nici nu e vorba despre acest subiect, pentru ca e nu au inteles principiul jurnalismului independent, facut pe internet, de ORICINE. Ei vor sa controleze tot. ONG-uri, presa, partide, toti trebuie sa fie “in sistem”. Altfel .. “NU E VOIE”. Transparenta procesului electoral? Dreptul meu de a fi sigur ca nu sunt toti mana in mana si baga voturi in plus? Asta e un moft..
In final ii spun judecatoarei ca Stalin avea o v