Apa izvorului de la Lourdes, careia crestinii catolici ii acorda proprietati de vindecare a bolilor, a constituit subiectul unei reuniuni a oamenilor de stiinta, printre care si Luc Montagnier, castigator al Premiului Nobel.
Acestia incearca sa gaseasca o explicatie stiintifica pentru cazurile miraculoase de insanatosire constatate la unii dintre pelerinii care vin sa se roage si sa bea apa sfiintita de la Lourdes, informeaza 7sur7.be.
"Eu caut motive rationale...", a declarat profesorul Montagnier, co-descoperitor al virusului ce provoaca SIDA. Acesta a expus o teorie prin care incearca sa explice influenta asupra sanatatii a undelor electromagnetice de frecventa joasa prin intermediul apei.
"Eu nu stiu sa explic miracole", a declarat reumatologul american Esther Sternberg, prezent si el la conferinta. Acesta a pus accentul pe faptul ca in astfel de locuri in care se roaga numerosi oameni se creeaza puternice emotii pozitive, care au, fara indoiala, un rol important in vindecarea bolilor. "Se petrec modificari in creier care permit corpului si sistemului imunitar sa lupte impotriva bolii", a spus medicul Sternberg.
Scopul reuniunii organizate de Biroul de constatari medicale de la Lourdes este de "a transmite un mesaj al stiintei alaturi de cel al credintei", au comunicat cei prezenti. Concluzia a fost ca nu se contesta proprietatile tamaduitoare ale apei de la Lourdes, insa nu s-a ajuns la un numitor comun in ceea ce priveste o posibila explicatie stiintifica.
Orasul Lourdes, situat in sud-vestul Frantei, este vestit printre milioanele de pelerini catolici care sosesc aici an de an. Acestia se inchina si beau apa de la izvorul ce tasneste din grota considerata locul aparitiei Fecioarei Maria. Din cele 7.000 de dosare de vindecari primite incepand cu anul 1884, Biserica Catolica a admis ca fiind miraculoase