Ibuprofenul, aspirina şi toate celelalte antiinflamatoare nesteroidiene irită mucoasa stomacului şi pot să agraveze gastrita ori ulcerul.
Foarte multe medicamente provoacă arsuri gastrice. În majoritatea cazurilor, efectul iritant este dat de substanţa activă a medicamentelor, nu de excipienţii acestora - substanţe folosite pentru a schimba gustul sau culoarea, pentru a facilita administrarea ori pentru a prelungi valabilitatea tratamentului.
„Excipienţii sunt folosiţi în cantitate prea mică pentru a provoca astfel de efecte secundare. Există totuşi o excepţie. Este vorba despre zahărul din siropuri, adăugat de regulă în concentraţie mare", potrivit prof. dr. Ioan Fulga, şeful catedrei de farmacologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.
Paracetamolul, bine tolerat de stomac
Toate medicamentele cu acţiune antiinflamatoare cresc secreţia de acizi în stomac, cu excepţia paracetamolului şi metamizolului. Aspirina, cel mai folosit antiinflamator, nu doar că stimulează secreţia acizilor gastrici, dar blochează şi secreţia prostaglandinelor, substanţe care ajută la regenerarea mucoasei stomacului şi care inhibă totodată secreţia acizilor. „Ceva mai bine tolerată este şi clasa de medicamente numită coxibi, din categoria antiinflamatoarelor", spune prof. dr. Ioan Fulga.
Alte două grupe de medicamente cu efect iritant pentru mucoasa gastrică sunt blocantele canalelor de calciu şi betablocantele, utilizate ca tratament al hipertensiunii arteriale. Acestea relaxează sfincterul esofagian inferior şi permit astfel acizilor din stomac să „urce" spre esofag.
Tetraciclinele irită mucoasa gastrică
Contrar credinţei generale, antibioticele nu sunt atât de nocive pentru stomac. Cel care poate crea probleme, mai ales persoanelor care suferă de gastrită sau de ulcer, este tetracicli