Este tot mai limpede ca Romania face mari eforturi pentru a nu se alatura tarilor angajate dramatic pe toboganul neputintei financiare. Noul Guvern se afla acum intre ciocanul politic si nicovala economica. Trebuie sa-si respecte promisiunile referitoare la salariile bugetarilor si pensii.
Pe de alta parte, poticnelile din zona euro dau mari batai de cap la Bucuresti. Un vant uscat matura batranul continent de la un capat la altul, adaugand griji suplimentare celor ce se ocupa in tara de sectorul banesc. Din nefericire, Romania a devenit un stat al angajatilor cu salarii mici, ce traiesc de pe o zi pe alta.
S-a pus intrebarea cati dintre cei care lucreaza pe cuprinsul Europei isi duc traiul la limita subzistentei. Definitia europeana a saraciei este atinsa atunci cand o persoana are un venit mai mic de 60% din venitul mediu net din respectiva tara. Subliniere: din venitul mediu, nu din salariul mediu.
Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, venitul mediu pe economie a fost in penultimul trimestru al lui 2011 de 835 lei. Cele 60 de procente inseamna cativa lei peste 500. Aproximativ 115 euro. Romania este pe primul loc al unui top european ce vizeaza ponderea angajatilor care traiesc la pragul saraciei, cu 17,2%.
Mai bine decat noi, ocupand pozitia secunda, sta falimentara Grecie (13,8%), in timp ce Spania se gaseste pe treapta a 3-a (12,7%). Bulgaria este pe 10 (7,7%). Ultimele doua locuri sau, ma rog, primele daca intoarcem clasamentul, revin Finlandei si Cehiei, cu cate 3,7%.
Sa fie criteriul demografic o cauza a acestei situatii de neinvidiat? Deoarece, tot pe un trist loc intai se gaseste Romania si in ceea ce priveste scaderea populatiei din ultimii 10 ani. Daca la recensamantul din 2002 aveam 21,68 milioane de locuitori, dupa ultima numaratoare am ajuns la 19,04.
In