Finanţarea sectorului sanitar din ţara noastră nu reprezintă o prioritate pentru guvernanţi, potrivit unui raport recent. Acest lucru afectează starea populaţiei şi influenţează în mod negativ nivelul de dezvoltare al ţării.
România este statul cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din Produsul Intern Brut (PIB) dintre ţările Uniunii Europene, iar acest lucru are efecte negative asupra populaţiei, după cum se arată într-o analiză comparativă a variantelor de reformă, realizată recent de Expert forum (EFOR) şi Mind Research&Rating.
Nivelul la care se află ţara noastră este cu atât mai îngrijorător cu cât ponderea cheltuielilor cu sănătatea în PIB a crescut continuu în ultimele decenii în UE, media majorându-se de la 6,4% la 9,9% în intervalul 1980-2009. Ţara noastră se situează pe ultimul loc la acest capitol, cu un nivel de 5,6% din PIB alocat pentru sănătate în 2009.
Corijentă la contribuţii şi la alocări bugetare
În general, finanţarea cheltuielilor de sănătate este realizată de sectorul public şi suplimentar de sectorul privat. Şi în România, balanţa este înclinată într-o proporţie covârşitoare către stat, cu 79% în 2009. La nivelul celorlalte ţări din UE, participarea sectorului privat se situează la un nivel mai ridicat - 27%, faţă de 21% la noi.
Sistemul de sănătate „înghite" foarte mulţi bani, iar cei primiţi de la stat nu sunt suficienţi, mai arată studiul. În consecinţă, România este codaşa Europei în ceea ce priveşte banii alocaţi sănătăţii, fiind devansată chiar şi de Bulgaria, care acordă 6,9% din PIB, faţă de numai 5,6% ai României în 2009. Într-un clasament mondial, SUA ocupă primul loc la fonduri alocate sănătăţii (16,7%), urmate de Franţa (11,6%) şi de Elveţia (11,4%). Acest lucru arată că doar ţările cu economii avansate alocă resurse importante pentru finanţarea sectorului de sănătate.
„Dacă