Vreme de peste 25 de ani, Pivot, prezent recent la tîrgul de carte Bookfest, a realizat emisiuni TV literare de anvergură. A avut printre invitaţi autori celebri precum Nabokov, Soljeniţîn sau Simenon. A dialogat în studio şi cu celebrul autor român al Teatrului Absurdului: ”Un personaj debordant şi derutant”. E fan St. Etienne şi o prezenţă constantă pe stadioanele din Hexagon.
Biografia lui spune că, atunci cînd a terminat cursurile Centrului de Formare pentru Jurnalişti din Paris, la sfîrşitul anilor ’50, Bernard Pivot visa să ajungă în redacţia prestigiosului L'Equipe, năzuind la o carieră de ziarist sportiv.
Destinul l-a purtat însă pe alte culoare, s-a dedicat finalmente jurnalismului cultural, a devenit un reper în viaţa literară a Franţei, iar emisiunile sale de pe Antenne 2 au captat ani în şir audienţe record.
Dincolo de toate însă, Pivot a rămas dedicat fotbalului pe care l-a îndrăgit şi l-a practicat în tinereţe, a comentat zeci de meciuri ale Franţei şi a pus deseori întîmplările şi valorile balonului rotund în dezbateri culturale.
Invitat week-end-ul trecut la tîrgul de carte "Bookfest 2012", Pivot a acceptat un dialog deschis despre fotbal. A rezultat un regal în faţa reportofonului, un dans neaşteptat între teatrul absurdului al lui Eugene Ionesco şi golurile lui Nicoliţă la St. Etienne, echipa sa de suflet.
- Monsieur Pivot, de unde vine pasiunea dumneavoastră pentru fotbal?
- Din copilărie, din adolescenţă, pe care le-am trăit cu mare intensitate. Părinţii mei aveau o băcănie în Croix-Rousse, un cartier din Lyon. Dar cînd tatăl meu a căzut prizonier în Al Doilea Război Mondial, am plecat cu întreaga familie la Quincie-en-Beaujolais, undeva la vreo 20 de kilometri depărtare. Acolo am urmat şcoala primară, continuată apoi cu colegiul catolic St. Louis, între 10 şi 15 ani. Ajungeam la internat duminică seara şi pleca