Sper din tot sufletul sa nu fie asa. Sa ne aflam mai multi dintre noi intr-o eroare. Cu alte cuvinte, sa se insele domnul Cristian Diaconescu, in calitatea sa de consilier prezidential si in fosta sa calitate de sef al diplomatiei de la Bucuresti. Sper sa se insele insusi Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti. Sper sa ma insel si eu. Am putea, eventual, sa ne gandim, printr-o spectaculoasa reducere la absurd, ca Romania ar deveni inca un stat al Statelor Unite, adoptand Constitutia SUA si fiind acceptata de Washington. Dar atunci am avea drepturi egale. Noi, cetatenii acestui teritoriu national, cu ceilalti cetateni americani. In niciun caz, insa, nu poate fi acceptat un statut colonial.
Cu ocazia mai multor interventii publice, Excelenta Sa Mark Gitenstein s-a pronuntat in mod transant in raport cu dispute de natura politica, aducand astfel atingere suveranitatii Romaniei. Pentru a fi mai explicit, fac precizarea ca o regula de aur a diplomatiei este ca reprezentantii unui stat nu produc imixtiuni in politica interna a statului in care sunt acreditati. Nu devin partizanii uneia sau alteia dintre tabere. Ambasadorul Statelor Unite a dat dovada de partizanat in mai multe ocazii, el plasandu-se transant de partea regimului Traian Basescu. Pe care l-a sustinut public in mai multe momente cheie electorale. Ambasadorul a incalcat, astfel, una dintre regulile importante care guverneaza raporturile intre state suverane.
In acelasi timp, Excelenta Sa Mark Gitenstein a atacat si mai profund politica interna a statului roman, intervenind la fel de transant si in chestiuni care tin de administrarea actului de justitie. Daca, in primul caz, ambasadorul Statelor Unite si-a manifestat, in momente cheie electorale, simpatia pentru Traian Basescu si regimul sau, in cea de-a doua ipostaza el a afirmat cu subiect si predicat ca, in materie de justitie