Economistii au enumerat principalele tari emergente ale lumii: Brazilia, China, India, Rusia. Toate sunt un nesecat izvor de bogatie pentru tarile dezvoltate, pe care le pot aproviziona din plin cu materii prime de orice fel si cu forta de munca, poate nu tocmai calificata, dar foarte numeroasa si ieftina.
China si Brazilia
Toate au luat un avant de nedescris odata cu prosperitatea tarilor dezvoltate si toate - in afara Rusiei - au simtit un puternic recul, atunci cand acestea s-au trezit in dificultatile create de criza - noteaza Project Syndicate.
Incetinirea cresterii economice in Europa a redus comenzile de materii prime si lucrari in tarile emergente si a limitat piata de desfacere a acestora pe batranul continent.
Nici politicile economice interne n-au ajutat prea mult cele patru mari state emergente sa-si afirme in continuare importantul potential de pana acuma. Pentru China, excesul investitiilor de capital a fost un abuz economic, a carui factura abia acum vine la plata.
In Brazilia, diferite bariere institutionale au mentinut ratele dobanzilor la un nivel ridicat, ca sa avantajeze avantul bancilor si al mediilor de afaceri, dar au subminat investitiile. O buna parte a populatiei ingroasa randurile somajului nedeclarat, in timp ce multi tineri nu au acces la invatamant, creand conditiile unui somaj de perspectiva.
Rusia si India
Aflata intr-o situatie aparte, Rusia are personal calificat, dispune de scoli, dar se multumeste sa-si axeze cresterea economica pe putine marfuri si in primul rand pe energie. Economia rusa pare sa se afle intr-o stare latenta, ca si cum si-ar spune: "avem de toate, ce ne mai trebuie?".
In acest context, India, care ar trebui sa exceleze in lucrari de infrastructura, facilitati portuare, centrale electrice, ingrijire medicala, invatamant, s