Ştiai că reacţiile adverse ale anumitor medicamente sunt mai întâlnite la copii decât la adulţi? Motivul? Organismul micuţilor nu este încă pregătit să le asimileze.
1. Antibiotice, doar la recomandarea medicului
Ce faci la primul semn de răceală a copilului? Deschizi sertarul cu medicamente şi-i dai ce ştii că-i scade febra. Până aici e bine. Dar, dacă pui mâna pe cutia de antibiotice, faci o mare greşeală.
Motivul? Tratamentul cu aceste medicamente se face numai la recomandarea medicului. Altfel, organismul copilului devine rezistent la tratament şi boala se complică. În plus, trebuie să ştii doza corectă, în funcţie de greutatea copilului.
Citește și:
Fumatul pasiv dăunează grav copiilor
Aşa-ţi fereşti copilul de riscurile obezităţii!
2. Paracetamolul, în doze fracţionate
Micuţul tău poate scăpa de simptomele gripei sau ale răcelii cu ajutorul siropurilor cu paracetamol. Cu o condiţie, însă! Să nu depăşeşti dozele recomandate! Toxicitatea medicamentului este destul de mare, foarte dăunătoare ficatului.
Aşadar, medicul poate prescrie paracetamol copiilor sub 16 ani, însă numai în doze mici, în trei sau cel mult patru prize pe zi. În cazul copiilor mici, siropurile cu paracetamol se administrează doar cu linguriţa dozatoare.
Citește în continuare alte trei reguli importante în îngrijriea copiilor, pe clickpentrufemei.ro.