Experţii Kaspersky Lab, în urma unei analize de profunzime a programelor Flame, respectiv Duqu/Stuxnet, dezvăluie că echipele responsabile pentru crearea acestor ameninţări informatice au colaborat cel puţin o dată în timpul etapei de dezvoltare.
Descoperirea lui Flame în luna mai a acestui an a dezvăluit cea mai complexă armă cibernetică existentă până acum. Iniţial, nu existau dovezi solide care să ateste faptul că Flame a fost creat de aceeaşi echipă responsabilă de apariţia Stuxnet şi Duqu. Abordările Flame, respectiv Duqu/Stuxnet erau diferite, aspect care a dus la concluzia că aceste proiecte au fost realizate de grupări separate.
Kaspersky Lab a descoperit că „Resource 207”, un modul al versiunii 2009 a viermelui Stuxnet, era, de fapt, un plugin de Flame.
Viermele Stuxnet a fost prima armă cibernetică ce ţintea obiective industriale. Faptul că acesta infecta şi sisteme PC obişnuite din întreaga lume a dus la identificarea sa în iunie 2010, cu toate că cea mai veche versiune Stuxnet era datată cu un an în urmă. Următorul exemplu de armă cibernetică a fost Duqu, descoperit în septembrie 2011. Spre deosebire de Stuxnet, principalul scop al troianului Duqu era să acţioneze ca un backdoor pe sistemul infectat şi să fure informaţii confidenţiale (spionaj cibernetic).
În timpul analizei Duqu au fost descoperite similitudini cu viermele Stuxnet, care au dezvăluit faptul că cele două arme cibernetice au fost create folosind aceeaşi platformă de atac, cunoscută sub numele de „Tilded Platform”. Virusul Flame, descoperit în luna mai 2012 în urma investigaţiei conduse de Kaspersky Lab şi iniţiate la cererea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), era, la prima vedere, complet diferit. O serie de caracteristici, precum mărimea malware-ului, utilizarea limbajului de programare Lua şi funcţionalităţile variate nu i