Un copil de 2 ani a intrat în comă şi a fost internat la Reanimare, după ce s-a otrăvit cu ciuperci necomestibile. În stare gravă se află şi părinţii minorului, de 34 şi respectiv 33 de ani, care, de asemenea, au fost spitalizaţi. Cei trei, membri ai unei familii din Cluj-Napoca, au fost internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în noaptea de sâmbătă, în jurul orei 3.30, după ce au mâncat ciuperci culese din pădure. Odată cu cei trei turişti, din cauza intoxicaţiei cu ciuperci, în această unitate sanitară au ajuns şi gazdele acestora, două femei şi un bărbat, de 35, 57 şi respectiv 34 de ani, din Suceava, dar care n-au necesitat internare.
Pacienţii s-au prezentat la spital cu greţuri, vărsături şi dureri abdominale, în starea cea mai gravă aflându-se minorul.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Tiberius Brădăţan, a declarat: „Copilul se afla în comă profundă şi a necesitat intubare şi ventilare artificială. A fost internat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar spre dimineaţă starea sa s-a ameliorat. Sperăm să-şi revină şi să nu apară disfuncţii hepatice şi renale”.
Un pacient intoxicat cu ciuperci poate ajunge să facă dializă pentru tot restul vieţii
Este primul caz de intoxicaţie cu ciuperci din această vară înregistrat la Spitalul Judeţean de Urgenţă, medicii aşteptându-se ca numărul pacienţilor de acest gen să crească în perioada următoare. Doctorii avertizează că toxinele din ciupercile necomestibile afectează ficatul şi rinichii, prin efecte ireversibile. Un pacient intoxicat cu ciuperci poate ajunge să facă dializă pentru tot restul vieţii, spun medicii.
Simptomele intoxicaţiilor cu ciuperci pot să apară după o perioadă de incubaţie scurtă (minim 15 minute şi maxim trei ore) sau după o perioadă de incubaţie lungă (cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor). Simptomele pot