E sezon la slujbele pentru alpinişti utilitar. Fie că reabilitează blocuri, fie că se ocupă de curăţarea geamurilor, cei care muncesc în acest domeniu ajung greu la un venit lunar de 2.000 de lei.
Una dintre cele mai căutate meserii pe timp de vară, cu sute de ofere disponibile, este cea de alpinist utilitar.
"Este o profesie «la modă» în perioada caldă pentru că acum se fac amenajări exterioare ale imobilelor de blocuri sau de birouri. Oferta de posturi este mai mare decât numărul celor dispuşi să facă aşa ceva. Asta pentru că nu e uşor să stai agăţat la mare înălţime de o funie, cu teama continuă că se poate întâmpla ceva şi ajungi să te zdrobeşti de cimentul de jos", spune Marius Dinu din Ploieşti, care lucrează în domeniu ca persoană fizică autorizată.
Alături de pericol, un alt motiv al lipsei doritorilor de senzaţii tari la locul de muncă este şi salariul, care variază între 900 şi 1.500 de lei lunar.
"Poate dacă se prinde un contract cu o firmă de publicitate pentru montarea unor reclame pe clădiri se poate ajunge la 1.000 de euro pe lună. Dar, aşa ceva se întâmplă destul e rar", adaugă alpinistul.
Pentru doritori sunt anunţuri pe toate site-urile de profil, de gen: anunturi.biz.ro, ejobs.ro, bestjobs.ro şi findjobs.ro.
Firme precum SC Artwood SRL Bucureşti şi Alpex SRL din Brăila sunt două din zecile de societăţi care caută alpinişti pentru reablitat blocuri, montat jgheaburi şi burlane, vopsitorie exterioară şi orice activitate de acest gen.
Mulţi dintre cei care lucrează pe aceste posturi sunt pasionaţi de alpinism.
"Şterg geamurile clădirilor înalte pentru a avea bani să fac trasee montane şi drumeţii. Nu e nimic în neregulă să munceşti cinstit pentru a avea bani să faci ce vrei", este de părere Andrei Zanfir din Capitală, care face alpinism de plăcere de mai bine de 20