Economia infloritoare a Germaniei si rata scazuta a somajului au reprezentat, pana acum, o lectie pentru tarile de la periferia zonei euro, macinate de criza. Insa vremurile prospere se apropie de sfarsit si pentru cea mai puternica tara a Europei, iar cancelarul Angela Merkel ar putea fi nevoita sa faca unele sacrificii.
In ultimele 10 zile, DAX, indicele bursier al Germaniei, a scazut cu 16%, ajungand pentru prima data sub pragul de 6.000 de puncte, semn ca cea mai mare economie din zona euro incepe sa fie afectata de criza, noteaza cotidianul Der Spiegel.
Germania a calificat pana acum criza economica ca apartinand altora, adica grecilor, portughezilor, spaniolilor sau irlandezilor, cei care nu isi pot controla finantele. Intr-o mare a nefericirii, Berlinul parea sa fie o oaza de prosperitate.
Germanii: Criza euro se va inrautati, nu ne afecteaza
Insa, in prezent, pana si cei mai incapatanati au realizat ca acest concept nu mai are cum sa functioneze, iar caderea bursei este doar unul dintre factorii care arata ca Germania nu este invincibila in fata crizei.
Managerii se pregatesc pentru un viitor sumbru al companiilor pe care le conduc, dovada in acest sens fiind scaderea indicatorului Ifo, pentru prima data in jumatate de an, care reflecta situatia domeniului corporate.
Pana si exportul de automobile, unul din principalele motoare ale economiei germane, a inregistrat o contractie in luna mai. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, productia interna de masini a scazut cu 17%, iar exporturile, cu 13%, ceea ce a transmis un semnal ingrijorator Berlinului. La nivelul Uniunii Europene, acest indice a avut un declin de 7%, in luna aprilie, an la an.
Germanii se tem ca ii va ajunge si pe ei criza, care, pana acum, a afectat doar tarile de la periferia zonei euro. Frica lor este