Cancelarul german Angela Merkel face presiuni pentru o Uniune politică şi financiară. Premierul italian Mario Monti, pe aceeaşi lungime de undă, insistă asupra eurobondurilor. Preşedintele Eurogrupului Jean Claude Juncker spune că UE trebuie să facă un salt de calitate şi este pregătită, dacă este nevoie, să sară în ajutorul Spaniei. Agenţia de rating Fitch retrogradează cu trei trepte Madridul. Iar preşedintele Rezervei Federale Americane (FED), Ben Bernanke, subliniază riscurile pe care criza din UE le implică pentru SUA, scrie La Stampa, preluată de Rador.
Cu trecerea timpului şi până la aflarea rezultatelor alegerilor din Grecia, cruciale pentru rămânerea Atenei în Eurozona, viitorul Uniunii ia lent contur prin intermediul cuvintelor liderilor.
"Avem nevoie de o uniune politică", a spus Merkel, care a anunţat că la următorul summit european de la sfârşitul lunii iunie va prezenta celor 27 de state membre un plan de lucru. În următorii ani, a explicat ea, distanţa între ţările din Eurozona şi restul Uniunii va continua să crească "pentru că ţările din uniunea monetară trebuie să coopereze îndeaproape". Porţile vor rămâne mereu deschise petru toţi, a mai spus cancelarul german. "Totuşi nu putem să ne oprim pentru că unii nu vor să continue".
Şi pentru Monti, calea de urmat este clară. Uniunea Europeană, a observat el într-un discurs ţinut la Palermo, trebuie "să meargă către uniunea bancară care, după părerea mea, trebuie să fie numită uniune financiară". Premierul italian consideră, totodată, că este important ca "în viitorul apropiat" ţările membre din Eurozona să-şi exprime "voinţa de a păstra moneda unică". O perspectivă în care se includ eurobondurile. "Este important - potrivit lui Monti - ca această propunere să rămână pe masa tratativelor şi să fie aprofundată într-un orizont de timp, şi nu pe termen lung". La Bruxelles, ministrul Afac