Dacă pentru unii gurile de canalizare și cele instalate la scurgerile pluviale sunt doar niște elemente de protecție, pentru alții reprezintă o sursă de venit.
Reprezentanţii Regiei de Exploatare a Drumurilor şi Podurilor Exdrupo spun că în ultimele luni a crescut numărul furturilor de capace şi de rame de la scurgerile pluviale. Multe dintre aceste obiecte au fost duse la fier uzat, deşi întreprinderile de colectare a metalelor nu ar trebui să achiziţioneze marfă de acest fel fără acte de provenienţă. „În 2011 au dispărut 196 de capace de la scurgerile pluviale şi alte 89 de pe gurile de canalizare. În acest an însă numărul este în creştere. Deşi nici nu a trecut jumătate de an, au dispărut 157 de bucăţi de rame şi 48 de capace", explică Efim Cheptanari, directorul întreprinderii municipale Exdrupo.
Şefii de la Poliţie confirmă fenomenul care le-a pus în gardă pe autorităţile municipale şi susţin că, de cele mai multe ori, fierul este vândut de oamenii străzii sau chiar de minori. „Este vorba de zeci de rame de la scurgerile pluviale şi de capace. Noi lucrăm la identificarea idivizilor. Deocamdată pot spune că acestea ajung la punctele de colectare a metalelor", explică Adrian Jovmir, şeful serviciului de presă al Comisariatului de Poliţie Chişinău. Oamenii legii spun că odată ce ajung pe mâna lor, hoţii sunt pedepsiţi fie cu o amendă de până la 6.000 de lei, cu 120-240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii sau chiar cu închisoare de până la doi ani.
54 DE LEI BUCATĂ
Am încercat să aflăm cât ar putea câştiga o persoană care duce un capac la metal uzat. „Un kilogram costă între 1,80 şi 1,90 de lei. Dacă nu aveţi posibilitatea să aduceţi marfa, venim noi şi o luăm", explică Andrei, care a postat şi un anunţ pe internet că ar fi dispus să cumpere metal uzat. Tânărul ne avertizează că pentru vinderea capacelor şi a ramelor avem nevoie