A fost un vot eminamente negativ. Măsurile luate de Traian Băsescu şi guvernul Boc în 2010 s-au întors împotriva iniţiatorilor. A fost o reacţie împotriva recesiunii şi a măsurilor mult prea dure şi bruşte. Măsuri aplicate stingaci şi în plus nerealiste. Ieri a fost şi o reacţie de respingere a aroganţei guvernanţilor. A contat şi stilul politic inadecvat a liderilor.Acesta a stirnit lumea, a produs o reacţie negativă. Aceeaşi reacţie din 2004 împotriva lui Năstase acuzat şi el de aroganţă şi corupţie, şi care l-a adus la Cotroceni pe Băsescu. Un Băsescu care a uitat repede de ce a ajuns la putere. Alt reproş puternic pentru ultimii 7 ani, mai ales din 2010 încoace, a fost incompetenţa. A revenit din nou tema corupţiei. Criză a fost doar pentru unii, în schimb oamenii regimului au făcut averi pe cara au obiceiul să le arate fără jenă.
Resentimentele, dorinţa de revanşă, dorinţa de a pedepsi vinovaţii au prevalat ieri. Nu aş spune că electoratul a fost impresionat de prestaţia, promisiunile, planurile liderilor USL. E păţit. USL a dat imaginea unei alternative, a unei forţe politice care ar putea guverna diferit. Au venit şi cu feţe noi, pare un schimb de generaţii, cînd lumea e saturată de imaginile lui Băsescu, Boc, Udrea, Anastase. Automat opţiunile s-au îndreptat spre opoziţie. Dar acest tip de vot – negativ- este fff volatil. Lumea se poate întoarce la fel de brusc şi impotriva USL. PDL plăteşte preţul crizei, dar plăteşte mai ales incapacitatea sa de o trata corect, deschis, obiectiv. De a găsi soluţii şi de a comunica cu populaţia natura măsurilor de austeritate.
USL se află în aceeaşi situaţie azi. Guvernează în plină criză, fără perspectiva de a o vedea terminată. Dacă nu găseşte soluţii, dacă nu comunică f. deschis cu populaţia, o aşteaptă aceeaşi soartăca a PDL-ului. Cine ar veni la putere în caz de eşec? Anarhia, haosul, extremiştii, milita