“Ceea ce s-a intamplat cu sistemul bancar din Europa Centrala si de Est (ECE) dupa caderea comunismului, cand bancile straine au intrat pe aceasta piata, reprezinta cea mai rapida preluare de institutii de credit din lume”, a precizat profesorul de economie, specializat in mediul bancar din ECE, John Bonin de la Universitatea Wesleyan, in cadrul unui seminar organizat la BNR cu prilejul reuniunii anuale a Asociatiei Europene de Istorie Bancara.
Acesta a fost sustinut in afirmatii si de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, care a declarat ca ECE este singura regiune din lume in care bancile straine domina sistemul bancar.
Guvernatorul BNR a spus ca desi in perioada de tranzitie s-a vorbit de prezenta bancilor straine ca fiind benefica statelor din regiunea Europei Centrale si de Est, criza a aratat ca exista unele vulnerabilitati.
“Primul ar fi riscul de contagiune. Noi avem patru banci din Grecia, banci romanesti cu capital grecesc. In fiecare zi trebuie sa repetam mesajul ca majoram capitalul bancilor, ca bancile-mama se comporta exemplar. Discutiile zilnice despre sistemul bancar nu sunt neaparat sanatoase si uneori nici noi nu avem un raspuns”, a explicat Isarescu.
Acesta a mentionat ca o alta vulnerabilitate cu privire la prezenta institutiilor de credit straine in sistemul bancar se refera la retrogradarea ratingurilor tarilor de unde provin bancile-mama, Austria fiind un exemplu in acest caz.
“Recent, ratingul bancilor austriece a fost scazut si perceptia in Romania a fost ca este un dezastru, ca bancile romanesti cu capital austriac vor avea probleme, ceea ce nu este chiar adevarat, reprezinta doar o vulnerabilitate. Bancile implicate in intermedierea financiara si-au imbunatatit serviciile, dar avem o problema cu euroizare economiei si cu implementarea politicilor economice dupa avansul rapid al cr