Livrarea de submarine germane clasa Dolphin către Israel a iscat polemică în Germania după ce Der Spiegel a afirmat că, după finalizarea livrărilor, în 2017, statul evreu va echipa navele cu rachete de croazieră cu capete nucleare.
Dezvăluirea făcută de revista Der Spiegel a provocat reacţia opoziţiei social-democrate germane, care a cerut explicaţii guvernului federal al cancelarului Angela Merkel. Revista precizase că Berlinul a negat întotdeauna că aceste submarine ar putea face parte din arsenalul nuclear israelian. Dar, foşti înalţi responsabili ai Ministerului german al Apărării - între care fostul secretar de stat Lothar Ruhl şi fostul şef de personal al planificării, Hans Ruhle - au asigurat că, în realitate, guvernul a considerat întotdeauna că Israelul va echipa cu muniţie atomică submersibilele de atac din clasa Dolphin, construite în şantierul naval din Kiel.
„Confirm că avem submarine germane, nu este un secret", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Yigal Palmor, adăugând că „pentru restul, nu sunt în măsură să mă pronunţ asupra capacităţilor lor". Israelul, care nu a semnat Tratatul de non-proliferare nucleară (TNP), nu a confirmat şi nici nu a dezminţit vreodată capacităţile sale nucleare, o politică oficial calificată de „ambiguitate deliberată". Dar statul evreu este considerat ca singura putere nucleară din regiune.
Social-democraţii germani, SPD, au cerut ca „guvernul federal să ofere înformaţii pentru a şti dacă submarinele livrate de Germania ar putea fi echipate cu sisteme potenţial purtătoare de ogive nucleare". Purtătorul de cuvânt privind problemele de politică externă al grupului parlamentar al SPD preciza că „până în prezent, aceste livrări au fost între altele, justificate prin faptul că submarinele fac parte dintr-un arsenal de disuasiune convenţională". Stefan Seibert, purtătorul de cuv