Desi nivelul de indatorare in randul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din tara noastra a crescut usor in ultima perioada, ceea ce arata o "evolutie ordonata", numarul celor care apeleaza la creditare s-a redus puternic, afirma Ion Dragulin, directorul Departamentului de Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"A avut loc o concentrare a debitorilor, 500 de IMM-uri fiind, in prezent, responsabile pentru 33% din totalul datoriei bancare care exista la nivelul acestui sector", a declarat domnia sa, cu ocazia seminarului Asociatiei Europene de Garantare Mutuala (AECM) despre provocarile pentru schemele de garantare. Desi sistemul bancar din tara noastra s-a descurcat "onorabil" in conditiile unui mediu extrem de nefavorabil si cu perspective negative, calitatea activelor corespunzatoare creditarii IMM-urilor ramane o provocare pentru administrarea riscurilor, a subliniat Ion Dragulin.
Per ansamblu, companiile mici si mijlocii avand colateral din partea fondurilor de garantare a creditelor isi onoreaza serviciul datoriei la creditele contractate mai bine decat o fac cele care furnizeaza colateral imobiliar, a precizat directorul Departamentului de Stabilitate Financiara din cadrul BNR. Acest lucru ar trebui sa incurajeze firmele sa apeleze la serviciile acestor institutii, considera acesta.
"Trebuie avuta in vedere si valorificarea colateralului imobiliar, in comparatie cu utilizarea de colateral din partea unui fond de garantare", a mai adaugat Ion Dragulin, relateaza Bursa.ro.
Desi nivelul de indatorare in randul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din tara noastra a crescut usor in ultima perioada, ceea ce arata o "evolutie ordonata", numarul celor care apeleaza la creditare s-a redus puternic, afirma Ion Dragulin, directorul Departamentului de Stabilitate Financiara din cadrul Ba