De la „inaltimea” unei piete in care anul trecut s-au facut tranzactii de doar 66 milioane euro, oficialii fondurilor de private equity si consultantii din domeniu nu pierd ocazia sa se planga de nivelul scazut al dezvoltarii burselor din Romania, asta desi n-au adus nicio companie pe bursa in istoria recenta a pietei. Cum raspund reprezentantii pietei?
„Cu 5 milioane de euro pe zi lichiditate este foarte greu pentru fondurile de private equity sa faca un exit pe bursa, nu ai cum sa atragi jucatori importanti cu asemenea rulaje. Bineinteles ca toti asteptam listari de la stat, insa nici din privat nu prea vin companii si mai trebuie facute eforturi acolo”, spune Cornel Fumea, director Corporate Finance KPMG Romania.
Lucian Butnaru, CEO-ul sistemului de plati ZebraPay, considera ca din cauza lichiditatii reduse „listarea pe bursa nu este o optiune pentru un private equity care vrea sa isi vanda detinerea din cadrul unei companii”, iar in aceste conditii vanzarea directa catre un strategic ramane singura optiune.
„Situatia bursei romanesti influenteaza mediul financiar, cultura antreprenoriala, nivelul de corporate governance din companii si pune presiune pe multiplii companiilor nelistate. Aici incercam sa sustinem cresterea numaruluid e IPO-uri, astfel incat sa putem face un exit pe bursa la companiile in care investim”, mentioneaza Ana Bobirca, investment committee chairman in cadrul fondului de private equity Central Europe Financial Services, infiintat de omul de afaceri Florin Pogonaru.
Vrei sa afli mai multe despre private equity si piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.
Ce a insemnat industria de private equity pentru bursa? Marile companii delistate, nimic adus la schimb pe piata
De cealal